13 juni 2024

Lyftvagnar med höga krav på finish och kvalitet

Nyligen levererade Steeltech tre exklusiva lyftvagnar avsedda för läkemedelsindustrin till Boråsföretaget Svenema som beställare. Lyftvagnar med mycket höga krav vad gäller finish och kvalitet. Och fler vagnar är på väg…

Svenema utvecklar, designar och tillverkar kundanpassade rostfria lyftvagnar till den ledande läkemedelsindustrin världen över. De ergonomiskt designade lyftvagnarna är avsedda för alla typer av materialhantering inom läkemedelsindustrin. Alla lyftvagnar tillverkas i rostfritt stål med en lättstädad design, vilket gör att de passar in i renrum och ATEX-klassade rum utan att kontaminera omgivningen.

Lyftvagnarna som Steeltech tillverkat är avsedda att lyfta en specifik typ av utrustning som används vid tillverkningen av läkemedel.

Samarbetet mellan Svenema och Steeltech inleddes i början av året genom gamla relationer företagen emellan.

– Steeltech har rykte om sig att producera produkter av hög kvalitet, varför de fick chansen och vi är mycket nöjda med utfallet, säger Stefan Jarenheim, VD på Svenema.

– För oss är det givetvis ett fint prestigeuppdrag att vara delaktiga med vår uppdragstillverkning, säger Björn Sjölin på Steeltech.

När det gäller själva processen med att ta fram specialtillverkade lyftvagnar så börjar den allt som oftast med en analys av lyftbehovet hos slutkunden.

– Allt för att ta reda på förutsättningarna, ergonomiska behov och vad som är viktigt för kunden, säger Maria Jarenheim, exportchef på Svenema.

Därefter presenteras ett förslag i form av en ritning samt 3D-illustration som säljaren och kunden kan diskutera kring, allt för att optimera en bra funktion.

Eftersom allting är kundanpassat tar Svenema alltid fram en mer detaljerad ritning som kunden får kolla igenom och godkänna innan produktionen påbörjas, detta för att säkerställa att alla mått är korrekta och kommer passa med kundens utrustning.

– Inför tillverkningen har vi regelbundna genomgångar med våra maskinbyggare – i detta fall Steeltech, berättar Maria och fortsätter:

– Före leverans utförs alltid en FAT; en slutbesiktning helt enkelt för att se så vagnen uppfyller de krav vi offererat kunden. Vårt arbetssätt är att ha nära kontakt med både kund och maskinbyggare – allt för att säkerställa en bra produkt med optimal funktion.

Svenema har stort fokus på renrum, varför renlighet och hygien är viktiga delar av designen på lyftvagnarna. Eftersom de är specialiserade inom de mest krävande miljöerna i läkemedelsindustrin kan deras lyftvagnar fås i både rostfritt stål 304 och 316 med olika hög finish beroende på hur höga krav kunden har. Dessutom använder de sig endast av högkvalitativa komponenter i sina lyftvagnar vilket gör att de sällan går sönder, bra för både kunden och miljön.

– Vi sätter alltid kundens lyftbehov i fokus och tar fram en lösning som är både ergonomisk och har ett stilrent formspråk – detta för att underlätta både arbetsflödet hos kunden men även rengöringen av lyftvagnen, avslutar Maria Jarenheim.