18 december 2023

Nu lagas och spisas det mat på Finnvedens Gymnasium igen

I september ägde slutbesiktning av det nya skolköket och matsalen på Finnvedens Gymnasium i Värnamo rum. Äntligen har personalen fått ändamålsenliga lokaler för tillagning och servering av mat för 1500 gäster, dvs alla elever på skolan och framtida behov.

– Vi är mycket nöjda med slutresultatet, säger Linus Redevall – byggprojektledare på Teknik- och fritidsförvaltningen vid Värnamo kommun, vilka stått som beställare av renoveringen.

– Inte minst från personalen har vi fått positiva reaktioner efter den förbättrade standarden och de mer genomtänkta flödena i köket.

Uppdraget var att bygga om köket från grunden och förändra dispositionen i matsalen för att förbättra flödena för gästerna. Köket i sig var mycket nergånget, vilket Miljö- och Hälsa hade slagit ner på, varför hela köksenheten på över 350 kvm gjordes stomren innan återuppbyggnaden kunde påbörjas. Projektet inleddes redan hösten 2022 och stod som sagt klart ett år senare och det till en investeringskostnad om totalt cirka 39 miljoner kronor. Byggentreprenör var BAB Bygg AB, och Steeltech anlitades såsom underentreprenör när det gäller alla former av storköksutrustning i projektet.

I hållbarhetens tecken återanvändes viss köksutrustning, som inte hade så många år på nacken och fortfarande var funktionella. Denna utrustning gjordes i ordning och lyftes sedan på plats igen. Det handlade bland annat om en stor Granuldiskmaskin, sex kombiugnar, en 80-liters blandningsmaskin, fyra kokgrytor och ett mattransportskåp plus diverse vagnar samt bänkar och bord.

När allt förarbete var klart i köket – bland annat annat förbättrade ljusinsläppet, vilket bidrog till betydligt ljusare och fräschare lokaler – och matsalen var planerad, försågs dessa enheter med rätt utrustning. Detta i form av bland annat varumottagning, renseri, kall- och varmkök, diskrum med tillhörande rulljalusi och serveringslinjer i matsalen. Till detta adderades komplett hyllinredning till kyl- och frysrum, torrförråd samt städ- och kantinförråd. Avslutningsvis vidtog själva installationsfasen, innan lokalerna kunde tas i bruk i september 2023 – med såväl nöjd personal som glada och hungriga elever redo att hugga in på maten.

– För oss på Steeltech har det varit ett riktigt roligt projekt, som bjöd på många överraskningar, vilket verkligen utmanat oss och vårt kunnande. Något som jag tycker vi svarat upp mot på ett bra sätt, säger Mats Jernsand, projektledare på Steeltech.

– Projektet som sådant var omfattande, då vi pratar om ett stort gymnasium med drygt tusen elever. Det var lite extra kul att vi kunde bidra till en mer hållbar renovering genom att återanvända delar av den befintliga utrustningen, avslutar en nöjd projektledare.