7 december 2022

Kyla, värme och kök – till Hotel Bergmästaren i Falun

För tillfället är det febril aktivitet på Clarion Collection Hotel Bergmästaren i Falun. På mindre än ett och ett halvt år ska hotellets alla 98 rum totalrenoveras och bland annat förses med apparater för kyla och värme. Lägg därtill ombyggnad av restaurangköket med tillhörande buffédel samt installation av fjärrkyla i hela fastigheten, och ni förstår att det finns att göra. Inte minst för Steeltech, som svarar för merparten av nämnda åtgärder.

Clarion Collection Hotell Bergmästaren är ett gammalt klassiskt hotell mitt i centrala Falun.

Den vackra byggnaden uppfördes redan i början av 1930-talet. Ett storslaget bygge som länge fungerade som stadens Systembolag (för övrigt Sveriges första i sitt slag). När hotellet invigdes 1985 tog man namnet Bergmästaren efter bergmästarämbetet som funnits på platsen tidigare. Efter drygt 35 år i tjänst såsom hotell är det nu dags att totalrenovera fastigheten, som ägs av Västerkulla Fastigheter AB. Den omfattande ombyggnaden sker i fyra etapper med uppstart i september 2022 och färdigställande våren 2024. I den första etappen, som pågår och ska vara klar i februari nästa år, handlar det om att helrenovera restaurangköket med tillhörande buffédel.

– Vi på Steeltech svarar för leverans av all köksutrustning, allt rostfritt samt kylningen till buffédelen. Likaså ansvarar vi för allt installationsarbete och att köket körs igång, säger Richard Thomson.

Efter ombyggnaden av köket vidtar renovering av alla rummen – och det i olika etapper för att kunna hålla igång hotellverksamheten parallellt. Utöver de interiöra renoveringarna ska övriga utrymmen förses med ett fläktluftskylarsystem för bättre inneklimat och då i form av Hotellapparat Aurora Kompakt-ECM. Systemet garanterar låg ljudnivå, snabb individuell temperaturanpassning, lång livslängd och enkel service. Kyleffekten vid 20 dB(A) är hela 1,3 kW. I 58 av rummen ska man dessutom byta ut dagens direktverkande el mot fjärrvärme för såväl ökad energieffektivitet som stora kostnadsbesparingar.

Steeltech ansvarar för totalleverans och installation av kyla och värme i alla hotellrum.

Arbetet utförs med egen personal på plats, samt med lokalt kontrakterade underentrepenörer.

– En fin order och ett både spännande och utmanande jobb, säger Mats Jernsand såsom ytterst ansvarig för projektet från Steeltechs sida.

– Det är lite extra kul att få ett så stort projekt vad gäller våra energitjänster, där vi hjälper våra kunder att skapa ett inomhusklimat av hög kvalitet och med lägre energiförbrukning.